Mobilversjon Skjul

Du bruker nettstedet med Internet Explorer 6. Denne nettleseren er nå utdatert.
For sikrere, mer pålitelig surfing det anbefales at du oppgraderer nettleseren til en av disse nettleserne:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Sosialt og livsstil

Hvis du ikke har testet ut makrofotografering enda finnes det ikke et bedre tidspunkt enn nå! Selv i din egen bakgård kan du ta noen utrolige bilder – en enkelt blomst kan være det perfekte motivet for et makrofotografi. Hvis du leker litt med lys og dybdeskarphet kan du skape noen virkelig unike og interessante bilder. Makroobjektivet M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5 har en høy forstørrelse på 1.25x, som betyr at du kan fange utrolige og ørsmå detaljer, og kombinert med Olympus PEN-kameraet er det superenkelt å teste ut makrofotografering selv.

Her er noen tips for å mestre makrofotografering:

1. Finn motivene dine

De beste makromotivene er ofte små insekter eller blomster og planter, som du finner i hagen eller på en gåtur i nabolaget. Detaljer på insekter, som man ofte ikke kan se med øyet, skaper utrolig imponerende bilder, og nærdetaljer av blomster tatt med et makroobjektiv kan skape fantastiske, abstrakte bilder som er fantastiske hvis man skriver dem ut og bruker det som kunst. Det er imidlertid mange andre motiver som kan være velegnet for makrofotografering. Vanndråper kan gi veldig morsomme makrobilder – takket være den reflekterende overflaten. Mindre objekter som smykker kan også se helt fantastiske ut med et makroobjektiv som 30mm F3.5.

2. Utnytt forholdene

Hvis du ønsker å fotografere insekter er det best på en overskyet dag, da sollyset er mer diffust og motivet er enklere å fange uten at du må bekymre deg for å kaste skygge selv. Når det kommer til blomster og planter, kan imidlertid direkte sollys være en god måte å skape skygger på motivet på, slik at du kan skape drama og dybde i makrofotografiene dine. Lek med lysretningen mot blomsten og vinkelen og retningen du fotograferer i for å skape mange ulike bilder. En dag uten for mye vind er også et pluss, da vind forstyrrer motivene dine og kan gjøre dem vanskelige å fange når de beveger seg. Derfor er det også bedre å skape bildene håndholdt, uten et stativ med tre ben, slik at du har mulighet til å bevege deg og følge motivet hvis det er nødvendig.

3. Innstillinger

Rask lukkertid er helt avgjørende for makrofotografering, for å kunne fange insekter i bevegelse, samt om det er noen form for vind eller bevegelse. For bevegelige motiver bør du sette Olympus PEN-kameraet til S/Lukkertidsprioritet slik at du enkelt kan styre lukkertiden.

For stilleben eller statiske blomster og planter bør du bruke A/Blenderprioritet på ditt Olympus PEN-kamera, slik at du enkelt kan endre blenderåpningen og leke med dybdeskarpheten i makrofotografiene dine. En smalere blenderåpning (høyere blendersteg) lar deg fange hele motivet i fokus. En større blenderåpning, for eksempel 30mm-objektivets laveste blendersteg på 3.5, lar deg fokusere på én del av motivet, og skape fantastisk uskarphet og bokeh i resten av bildet. Du kan bruke berøringsskjermen på Olympus PEN til å trykke på det området du ønsker å fokusere på i motivet. Lek med blenderåpningen for å se hvordan dette påvirker makrofotografiet ditt, til du finner de innstillingene som fungerer best for deg.


Du finner også et alternativ for makrofotografering i scenemodusene i Olympus PEN. Velg dette alternativet, så velger kameraet makroinnstillinger for deg. Det er et godt sted å starte hvis du er nybegynner, og spesielt hvis du ikke har erfaring med andre moduser enn AUTO.

4. Eksperimenter!

Viktigst av alt: Eksperimenter og ha det gøy med å skape makrofotografier. Gå ut og prøv å ta bilder av noe i bakgården, og du vil bli imponert over detaljnivået du kan fange med ditt Olympus PEN.

Forfatter og fotograf: Debs Stubbington

Alle bilder som er tatt med følgende utstyr