Mobilversjon Skjul

Du bruker nettstedet med Internet Explorer 6. Denne nettleseren er nå utdatert.
For sikrere, mer pålitelig surfing det anbefales at du oppgraderer nettleseren til en av disse nettleserne:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

By og reise

Olympus OM-D-systemet har vist seg å være en utmerket partner for meg på ekspedisjoner og utfordrende reiser de siste årene. En tidligere modell av OM-D-systemet har allerede vært med meg til Bolivia, Peru, Nord-Sverige og Alpene. Selv ikke regn, hagl, temperaturer ned mot -35 °C og høyder på opptil 5500 meter har skapt noen problemer for dette fantastiske systemet. Det som kanskje mest av alt overbeviste meg som fotograf, er imidlertid den kompakte størrelsen og lave vekten sammenliknet med et DSLR-kamera med alt utstyr. Den lave totalvekten på systemet sørger for at jeg kunne pakke med meg flere objektiver enn før, som for eksempel en telezoom, da jeg reiste på en ny fjelltur.


Skal jeg oppsummere de tre viktigste egenskapene for utfordrende turer, så er det fleksibilitet, pålitelighet og ytelser.

For å teste det nye Olympus OM-D E-M5 Mark III bestemte jeg meg for å reise til området rundt Zugspitze og Sächsische Schweiz, som er to av de vakreste og mest spennende landskapene i Tyskland. Jeg startet turen ved Eibsee, en innsjø som ligger ved foten av Zugspitze, det høyeste fjellet i Tyskland.

Jeg kunne ikke ha bedt om bedre testforhold: Det striregnet, og jeg var veldig nysgjerrig på om E-M5 Mark III kunne matche værbestandigheten til E-M1 Mark II. For å gå rett til poenget: Ja! Regnet skapte overhodet ingen problemer. Kameraet fungerte helt utmerket, og ble ikke påvirket av regnet i det hele tatt, selv om jeg bar det over skulderen slik at det ble eksponert for kraftig regn.Når jeg kom frem til det utvalgte fotostedet satt jeg kameraet på et stativ for å teste HiRes-modusen, som jeg allerede hadde brukt på andre modeller. Da jeg tok en nøyere kikk på resultatet på datamaskinen, ble jeg veldig imponert over detaljene i råfilene. Bildene som ble tatt uten HiRes-funksjonen var virkelig gode når det gjaldt detaljnivå og realistisk fargegjengivelse.

Ved det andre fotostedet, Partnachklamm, la jeg fra meg sekken og tok bare med meg M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO-objektivet. Selv under de dårlige lysforholdene leverte kameraet på høyt nivå, og vidvinkelobjektivet var helt perfekt for å fange dybden av kløften på ett og samme bilde. Det som imponerte meg aller mest i denne sammenhengen, var hvor effektivt bildestabiliseringssystemet er – det lot meg fotografere med en lukkertid på 1/2s, håndholdt. Dermed kunne jeg holde ISO-følsomheten ganske lav, og klare meg uten stativ. Én ting mindre å bære med seg.

I løpet av turen satt jeg nok en gang pris på den lave vekten. Sammen med M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO og M.Zuiko Digital 12-40mm F2.8 PRO fikk jeg dekket alt jeg ønsket, uten å bære med meg for mye.

Alt i alt kan jeg trygt si at det nye Olympus OM-D E-M5 Mark III mer enn sto i testen min – det viste seg å være et pålitelig verktøy for fotograferingen. Regn og støv påvirket ikke ytelsene, og jeg følte ingen begrensninger i kreativiteten min i det hele tatt. Jeg stoler fullt og helt på dette systemet.

Forfatter og fotograf: Daniel Ernst

Alle bilder som er tatt med følgende utstyr