Mobilversjon Skjul

Du bruker nettstedet med Internet Explorer 6. Denne nettleseren er nå utdatert.
For sikrere, mer pålitelig surfing det anbefales at du oppgraderer nettleseren til en av disse nettleserne:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

By og reise

Mange personer går inn i kamerabutikker med en intensjon om å kjøpe et nytt kamera. Som en generell regel virker det som de alltid bryr seg om følgende aspekter: ergonomi, følelse, sensorer, megapiksler, dynamikk, lyd, meny og utvalg av objektiver. Selv om disse funksjonene utvilsomt er viktig for fotografer, tenker svært få personer på kameraets tekniske funksjoner. Med andre ord: det som ligger under panseret. Da jeg byttet til Olympus-systemet i 2014 leste jeg om funksjoner som jeg egentlig ikke brydde meg om i Olympus-katalogen. Den gangen tenkte jeg at det ikke var nødvendig med Live Bulb, Live Time eller Live Composite, og for meg så det bare ut til å være gimmicker. Men hvis du spør meg i dag om jeg trenger og bruker disse funksjonene, så får du et rungende ja!

Hver gang jeg diskuterer lang eksponering med fotografer som ikke bruker Olympus, sier jeg alltid «Jeg tenger ikke å regne ut hvor lang eksponeringstid jeg skal bruke. Jeg ser bare på skjermen, og når eksponeringen er rett, har jeg fått bildet mitt». Folk sier gjerne «Hvordan klarer du det?», og da svarer jeg «Takket være de magiske Live Bulb-, Live Time- og Live Composite-funksjonene som du kun får med Olympus!» Bildet under ble faktisk tatt i Frankfurt am Main på en slik dag. Jeg ventet på de rette lysforholdene og ved hjelp av Live Composite-funksjonen tryllet kameraet frem det følgende bildet. Ett fotografi – ett bilde.

Olympus er den eneste produsenten som tilbyr denne type funksjoner for eksponeringstid. For noen måneder siden varjeg på tur rundt fossefallene Allerheiligen i Schwarzwald og tok bilder. Jeg satte opp utstyret mitt og tok et bilde av fossefallet med Live Time-funksjonen.


Mens jeg pakket sammen og gjorde meg klar til å dra, kom det en mann som tilfeldigvis også var en Olympus-fotograf. Jeg så på måten har tilnærmet seg motivet. Først satte han alt opp og så ut til å gjøre seg klar til å ta bildet med lang eksponeringstid, fordi han hadde skrudd et nøytralt tetthetsfilter til objektivet. Fra og med det tidspunktet ble det enda mer interessant! Jeg ønsket å se om han kom til å bruke Live Time-funksjonen, og gjett hva … han begynte å regne seg frem. «Med blenderåpning X og det nøytrale tetthetsfilteret, må jeg eksponere det i Y sekunder». I det øyeblikket tenkte jeg: «Herregud, han har Live Time også regner han det ut». Så jeg gikk bort til ham og spurte om han visste hvordan Live Time-fungerte. Han svarte med et ja, men det hørtes mer ut som et nei, for han var ikke oppdatert på funksjonens tekniske egenskaper. Jeg tok meg tid til å forklare funksjonen til ham der og da. Det jeg prøver å si er at det finnes fotografer med Olympus-systemer som hverken vet om eller bruker funksjonene i kameraene sine.

Ved første øyekast ser de faktisk kanskje ut som bare gimmicker. Men i realiteten er slike funksjoner verdt sin vekt i gull, ettersom de faktisk forenkler kunsten å fotografere for fotografen. Den lange eksponeringstiden er faktisk et eksperimentelt fotografi. De første par bildene blir som regel ikke eksponert riktig. Vi må så klart også huske at stativet, fjernutløseren og appen (Ol.Share) er helt essensielle. La meg gi deg en bred oversikt over funksjonene.

Live Bulb, Live Time og Live Composite fungerer litt ulikt. Til å begynne med er kameraet posisjonert på en jevn overflate, som for eksempel et stativ. Slå av bildestabilisering, komponér bildet og fokuser. Hvis du jobber med det nøytralt tetthetsfilter, slår du av autofokus. Så langt gjelder den tradisjonelle tilnærmingen for lang eksponeringstid og for Live Bulb, Live Time og Live Composite. Først må du måle eksponeringstiden i Modus A, S eller M. Den må være mellom 1/2 og 60 sekunder, og vi denne verdien har vi i bakhodet. Vi bytter så til den modusen du ønsker. Trykk på menyknappene og angi tiden vi merket oss, og bekreft deretter med OK. Bytt nå til kameraets Live View-modus. Det er nå vi utløser lukkeren og se hvordan bildet danner seg. Det hele er imponerende enkelt! Vi trenger ikke å regne ut eksponeringstiden, og Live Composite-funksjonen legger til den respektive lysforskjellen i stedet for den totalt tilgjengelige lysmengden, som vanligvis er tilfellet. Dette er forskjellen i forhold til Live Bulb og Live Time. Så hent kameraene dine, kom deg ut og test det. Du kommer til å elske disse funksjonene! Mulighetene er uendelige! Det er enkelt å lage lysmalerier, arkitektoniske bilder, stjernesirkler og mye mer. Fantasien kjenner ingen grenser, og det kuleste er at bildene er i RAW- eller JPG-format!

Jeg har lyst å fullføre med dette sitatet: «Naturen bedrar oss aldri. Det vi som bedrar oss selv. » – Jean-Jacques Rousseau

Forfatter og fotograf: Hayrettin Bilgin

Bildegalleri

Alle bilder som er tatt med følgende utstyr