Mobilversjon Skjul

Du bruker nettstedet med Internet Explorer 6. Denne nettleseren er nå utdatert.
For sikrere, mer pålitelig surfing det anbefales at du oppgraderer nettleseren til en av disse nettleserne:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

By og reise

1. Pakk lett, reis lett

Ingen ønsker å bære på ekstra vekt når man er på reise. Fastoptikk er fantastisk, men å ha med mange objektiver på en reise kan være unødvendig tungt og plasskrevende. Hvis du velger ett eller to zoom-objektiver i stedet, kan du spare plass og vekt. Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4 IS PRO er et utmerket valg hvis du ønsker å kun ta med ett objektiv.

2. Lydløs fotografering

Stille lukker gjør det mulig å ta bilder diskret, noe som er perfekt for gatefotografering, brylluper eller fotografering av sjenerte dyr, der kameraklikkingen kan være forstyrrende. Alle OM-D-kameraene har elektroniske lukkere, som gjør det mulig med lydløs fotografering.

3. Stativer

Siden Olympus har en enestående bildestabilisering er det sjelden nødvendig med et vanlig stativ, men når du ønsker deg virkelig lange eksponeringstider, som med en nattehimmel, er det avgjørende med et stativ. Her anbefaler jeg en reisevennlig modell som er enkelt å ta med seg. Et godt alternativ kan være en GorillaPod, en klemme for å feste kameraet på stolper eller trær gir deg ofte flere muligheter for varierte fotograferingsvinkler. Du trenger ikke bekymre deg for om det er stabilt nok – OM-D IS håndterer disse vibrasjonene. Dessuten gir OI share-APPEN deg fjernkontroll med mobiltelefonen, noe som er utrolig praktisk.

4. Ekstra strømkilder

Det å gå tom for strøm er et mareritt, og derfor bør du alltid ha med deg et ekstra batteri eller en nødlader. De nyeste Olympus-modellene gir deg USB-lading og USB-strøm. Et ekstra minnekort er også et godt valg.

5. Vær tidlig ute

Under soloppgang og solnedgang er lyset lavt, varmt og utrolig vakkert – perfekte forhold for fotografering. Så, sett på vekkerklokken og planlegg fotograferingen din for å fange det varme og vakre lyset. Baklys er en teknikk som kan gi ekstraordinære resultater.

6. Komposisjonen

Den første lærdommen innen fotografering er komposisjon. Det gylne snitt er ikke alltid det beste alternativet, men det er noe du alltid bør ha i bakhodet og starte med før du prøver noe annet. Merk at det ikke finnes noe riktige eller gale svar når det kommer til fotografering, så aldri slutt å være kreativ!

7. Perspektiver

Vinkler er utrolig viktige for fotografiske uttrykk, og kan gjøre en utrolig stor forskjell. Fugleperspektiv eller bakkenivå er to ekstremvinkler med massevis av muligheter. Så, vær kreativ og prøv noen nye vinkler. Den vippbare LCD-skjermen kan være utrolig nyttig her.

8. Ha alltid med deg kameraet

Du vet aldri når det dukker opp en fotomulighet, så du bør alltid ha med deg kameraet, også på eventyr som dykking, fjellturer eller klatring. Et perfekt verktøy for slike aktiviteter er Olympus Tough TG-6, som er både vann-, frost- og støtsikkert.

9. HDR-modus

Olympus-kameraer gir mulighet for HDR-fotografering. En teknikk som lar kameraet ta flere bilder med ulik eksponering, og skape et bilde som kombinerer både høylys og skygger. Det er perfekt for å ta et flott landskapsfotografi med fantastiske farger og jevn eksponering.

10. Ikke glem detaljene

Det er enkelt å bare se etter de store landskapene, men du må ikke glemme de små detaljene i verden. En blomst, sommerfugl eller regndråpe er et fantastisk fotomotiv som vil utvide historiefortellingen din. Et makroobjektiv som M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5 Macro eller 60mm F 2.8 Macro bør få bli med deg på neste reise – begge er flotte alternativer for Olympus-kameraet ditt.

Forfatter og fotograf: Niklas Nilsson

Alle bilder som er tatt med følgende utstyr